Redaksiyon Sözcüğü Ne Anlama Gelir?



İnsan denen canlı doğada yer alan diğer canlıların aksine düşünen konuşan ve elbette yazan bir varlık. İşte bu yüzden de söz uçar yazı kalan şiarından da yola çıkarak dönem dönem farklı alanlarda edebi ya da iş amaçlı yazılar kaleme alınıyor. Şiirler, öyküler, akademik yayınlar gibi çok değişik alanlarda metinler kaleme alınıyor ki işte tam da bu noktada redaksiyon kavramı insanların yaşamına giriyor.
Bir insanın çok iyi bir biçimde yazı, öykü, çeviri yapması kimi zaman yeterli değildir. Bu kaleme alınan metnin hem yazım hem imla hem de akıcılığı açısından profesyonel olarak bir redaksiyon hizmeti alınması gerekir. İşte dilimize farklı dillerden giren bir sözcük olan redaksiyon ilgili metni son okuyucunun anlayacağı hale getirme işidir. Bunun için de belli bir redaksiyon ücreti bulunur. Zira verilen hizmet tam bir uzmanlık gerektiren hizmettir. İlgili alanda çok iyi bir bilgi, eğitim ve deneyim gerektirir.
Yapılan redaksiyon hizmeti kitap sitesi redaksiyonu, web sitesi redaksiyonu, İngilizce redaksiyon gibi alanlarda olabilir ve redaksiyon ücreti de hizmet türüne, toplam metin kelime sayısı gibi değişik faktörlere bağlı olarak değişiklik arz eder.
Kişiler  redaksiyon hizmeti alırken amaca uygun olarak hizmet veren kurumlardan böylesi bir hizmeti alma yoluna gitmelidir. İşin para kısmına değil sonuçta ortaya çıkacak metnin doğru olup olmadığına dikkat edilmeli, hizmet alınacak firmanın kadrosu ve referansları mutlaka kontrol edilmelidir. Yani öyle rastgele alınacak bir hizmet değildir.
İyi bir metin akıcıdır. Anlaşılması zor değildir. Noktalama işaretleri doğru bir biçimde kullanılmıştır. Cümle bütünlüğü vardır. Bozuk, karmaşık cümleler yoktur. Bu yüzden özellikle yabancı dil redaksiyonlarında teknik alt yapının da olması son derece önemli olan bir husustur.
Verilen hizmet sırasında biçimsel düzenlemelerin yapılması, gerekli görülmesi durumunda müşterinin doğru yönlendirilmesi gibi hususlara da özen gösterilmelidir. Sonuçta bu iş tamamen profesyonel bir iştir. Çok ciddi özenle ve emekle yapılması gerekir. Kolay gibi görünen ama çok ciddi incelikleri olarak akademik yönü olan hizmet türleridir. En ufak bir hatayı da kabul etmez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alarm Sistemi Neden Önemlidir?

ActCAD - 3D Çizim Programı

Araştırma Sonuçları İçin SPSS Veri Girişi