Tez Düzenleme Nedir?

 


Tez yazımı; özellikle yüksek lisans ve doktora eğitimini bitirme aşamasında ortaya çıkmaktadır. Kendisine akademik bir kariyer hedefleyen kişilerin ilgi alanına giren konu hakkındaki düşüncelerini; bilimsel araştırmalar, teori, kanun ve hipotezlerle destekleyerek anlatması gerekir. Ancak bitmiş olan tezin kabulü için yazı başlıkları, kapak düzenlenmesi, içeriklerin doğru sıralanıp, yazım kurallarına uygunluğunun belirlenmesi için tez düzenleme yapılması gerekebilir.

Genel olarak yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin talep ettiği bitirme tezlerinin yanında, uzmanlık ve tıpta uzmanlık tezlerinin de düzenlenmesi talep edilebilmektedir. Öncelikle tezin yazım kılavuzuna uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Tez yazmak oldukça zor ve sabır gerektiren bir iştir. Bunun yanında ilgili konuda ve tez yazım kurallarına uygun olarak düzenleme sağlanılabilmesi için profesyonel olarak yardım alınması zorunlu olabiliyor.

Makale ve Tez yazım Arasında Farklılıklar Nelerdir?

Üniversitelerde okul süresince kişilerin bağlı olduğu bölümlere göre belirlenen konularda makaleler yazılabilir. Tez yazımıyla arasında belirgin farklılıklar olan makalelerde de zaman zaman düzenleme gerekebilir. Bilgi verici olması, bilimsel özellik taşıması, araştırmayı gerektiren ve öğretici özellikte olması nedeniyle makaleler tez ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle makale düzenleme; yine işinin ehli kişilerce yapılması gereken bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Makaleler; orijinallikten uzak olmalıdır. Kişilerin düşüncelerini sundukları makaleler sadece özetleri kapsamaz. Bununla birlikte ele alınan konular genişletilerek, konuyla ilgili resimler, bağlantılar, literatürler ile çok daha kapsamlı hale getirilebilir. Bu da makalenin bir kaç cümleyle kısıtlanmayacağını ve bir kaç sayfa sürebileceğini gösterir. Haliyle yazılan makalelerde hata oranı da yükselmekte ve bilimsel değer kazanması için yeniden ele alınıp doğru bir şekilde düzenlenmesi şarttır.

En İyi Tez Yazımı Nasıl Olmalıdır?

Yüksek öğrenimde tez hazırlatmanın amacı; geleceğin araştırmacısını ortaya çıkarmaktır. Öğrencilerin araştırma yeteneği kazanarak, ileride sahip olacağı mesleği ile ilgili olarak bilime katkı sağlayan yazılar ortaya çıkarmasıdır. Bir çok öğrencinin korkulu rüyası olan tez nasıl yazılır? Sorusuna yanıt ise konuyu özgün olarak belirleme, kapsamlı bir araştırma için metot belirleme, doğru bir planlama ile tez ön çalışması yapmaktır. Bunun için gerekli görüldüğü hallerde konusunda uzman kişilerden profesyonel olarak yardım da alınabilir. Böylece tezin gerekli düzeltmeler yapılarak üniversitenin onayından geçmesi sağlanabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alarm Sistemi Neden Önemlidir?

ActCAD - 3D Çizim Programı

Araştırma Sonuçları İçin SPSS Veri Girişi