Özel Günler

 




Yıl içinde belli başlı günler vardır. Bunların yanında birde özel günler dediğimiz günler vardır. Bunlar bazen izin kullanılan bazen de işe gidilen günlerdir. Anma günleri genellikle idari izin gerektirmezken kutlama ve bayramlar idari izin kapsamına girmektedir. Dini bayramlar, milli bayramlar idari izin kullanılan özel günlerdir. Bir çok çalışana ise özel gün olduğu için bayram ikramiyesi verilmektedir.

Bazı sektörlerde,  özellikle hizmet sektörü, özel günler için elemanlarına kısıtlı izin vermektedir. Bunun nedeni örneğin bir ekmek fırını ise ekmeğin tüketiciye aksamadan ulaşması sağlanmalıdır. Buna benzer hizmet sektörleri özel günlerde eleman çalıştırmak mecburiyetinde kalmaktadır. Kamu ve özel sektör bu konuda farklı uygulamalar yapmaktadır. Sağlık alanında, özellikle hastaneler nöbetçi usulü çalışmaktadır.

Önemli Günler

Belli başlı önemli günler vardır. Bunlar bir ülkenin kurtuluş günü ya da bir şirketin kuruluş yıldönümü olabilir. Önemli günler oldukça çoktur. Yıl içinde birçok önemli gün etkinliği olması muhtemeldir. Genellikle çalışan ve öğrencileri ilgilendiren önemli günler arasında 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi günler önemli günlerdendir.  Resmi tatil kapsamına girmektedir.

Her yıl önemli günler takvimde belirlenmektedir. Bu belirlemelere göre kamu ve özel sektör baştan planlarını yapmaktadır. İşleyişin bozulmaması kimsenin mağduriyet yaşamaması için gerekli tedbirler alınmaktadır. Önemli günlerden dini bayramlar aynı günlere gelmez fakat resmi bayramlar yılın aynı günlerine gelmektedir. Özel ve önemli günlerde kullanılan idari izinler nedeniyle bir maaş kesintisi olmamaktadır.

Temettü Nedir?

Bir kar payı dağıtımı sayılan temettü nedir sorusunun cevabını açmak gerekirse, şirket hissedarlarının ortaklık payları oranında kar dağıtımıdır. Temettülerin dağıtımı bazı pay sahipleri için değişiklik göstermektedir. Şirketler temettü dağıtım tarihlerini değişik zamanlarda yapabilirler. Genellikle yılın 4. Ayını takip eden dönemlerde ödenir.

Temettü hakkına sahip olmak için dağıtım tarihinde şirketin hisse senetlerine sahip olma şartı vardır. Şirketten kar payı alma hakkı kazananlar temettü alabilirler. Temettü dağıtım tarihi önceden borsa İstanbul’da açıklanmaktadır. Bu tarihten önce hisse senedi alanlar temettü haklı kazanır. Temettü dağıtımından bir gün önce dahi alınan hisse senedi temettü hakkı kazandırır. Temettü hakkı kişinin hesabına iki gün içinde geçer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alarm Sistemi Neden Önemlidir?

ActCAD - 3D Çizim Programı

Araştırma Sonuçları İçin SPSS Veri Girişi