Hamilelik Nedir?



Hamilelik; cinsel ilişkinin ardından kadın yumurtasının erkek spermi ile döllenmesi ile başlayan ve 37-40 hafta süren süreçtir. Hamileliliğin ilk 1-2 haftasında hissedilmeye başlayan hamilelik devam eden süreçte çok daha belirgin şekilde bazı değişimler yaşanması ile daha net olarak ortaya çıkmaktadır. Hamilelik belirtileri kadınlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hamilelik belirtileri bazı kadınlarda çok daha fazla ortaya çıkarken bazılarında daha az görülebilir. Hamilelik için bazı belirtilerin ortaya çıkmasının yanında gerekli testlerin yapılması ile bu durum kesinleşmiş olmaktadır.

Hamilelik Belirtileri ve Hamilelik Takibi

Kadınlarda hamilelik sürecinin bir doktor tarafından takip edilmesi için ilk belirtilerin görülmesinin ardından kan testinin yapılması süreci ile başlayacaktır. Hamilelik belirtileri hamileliğin belirlenmesinde çok önemlidir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

·       Adet gecikmesi

·       Yorgunluk ve uyuma isteği

·       Mide ve sindirim problemleri

·       Göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti

·       Hafif kanama

·       Baş dönmesi

·       Cilt problemleri

·       Kabızlık

·       Baş ağrısı yaşanması

·       Mide bulantısı

·       Koku hassasiyeti

·       Sık idrara çıkma

·       Kasık ağrıları

·       Ruh durumu değişikliği

·       Sindirim sisteminde şişkinlik

·       Burun tıkanıklığı

·       Ağızda oluşan metalik tat 

·       Diş eti kanaması

·       Vajinit

·       Karpal tünel sendromu

Hamilelik belirtilerin başlaması ile birlikte kadının ortalama 40 hafta sürecek olan hamilelik süreci de başlamış olmaktadır. Bu süreçte kadının en büyük destekçisi kadın doğum uzmanı olacaktır. Düzenli olarak kontrollerin yapılması sağlıklı hamilelik için şarttır.

Jinekolog Nedir?

Jinekolog nedir sorusundan önce bir bilim dalı olarak öncelikle jinekolojinin ne demek olduğuna bakmak uygun olacaktır. Jinekoloji; kadın bedenine ve üreme sağlığına odaklanan bir tıp alanıdır. Bunu yanında obstetri yani doğum, kadın hastalıkları, kısırlık tedavisi, tüp bebek tedavisi, aile planlaması, jinekolojik onkoloji, cinsel hastalıklar ve cinsel problemler gibi konular da jinekolojinin alanına girmektedir.

Bütün alanlarla ilgilenen kişiler jinekolog nedir sorusunun da cevabıdır. Jinekologlar rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve vulva içeren kadın üreme sisteminde uzmanlaşmış kişilerdir. Bu kişilerin uzmanlık alanları arasında menopoz ve kısırlık sorunları, adet problemleri, doğum kontrolü, cinsellik de bulunmaktadır. Tüm bu alanlarda teşhis, tedavi ve takip süreçleri jinekologlar tarafından yapılmaktadır.

Tüm jinekolojik konularda bilgi edinmek için https://jinekologankara.com/ u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alarm Sistemi Neden Önemlidir?

ActCAD - 3D Çizim Programı

Araştırma Sonuçları İçin SPSS Veri Girişi